3 de enero de 2025

Tortell i bollets de Reis

Aquest tortell hem optat per omplir-lo amb una tòfona muntada pot ser de qualsevol tipus de xocolata per complaure els xocolaters, però queda igualment deliciós amb una crema pastissera convencional, amb nata muntada. Us recomanem tastar també a emplenar-lo amb una crema aromatitzada amb taronja, la xocolata i la taronja són una combinació perfecta.




També teniu l'opció de fer uns bollets de tortell de Reis, que són més senzilles i, a més, permeten personalitzar cadascun a gust de qui l'hagi de prendre.








Ingredients per al tortell o els bollets:
250 gr. de farina de força
12 gr. de llevat fresc
una mica de sal
60 gr. de sucre
60 gr. de llet
50 gr. de mantega
1 ou
pell d'una llimona (i/o taronja)
2 culleradetes d'aigua d'azahar
2 culleradetes d'anís o rom
Taronja confitada
Sucre perlat
Ametlles en gra
Ametlla laminada



Elaboració:
Tamisar la farina i barrejar amb el sucre, la sal.
Forma un volcà amb els ingredients anteriors secs i al mig afegeix el llevat barrejat amb la llet tèbia (a uns 25 ºC).
Incorpora l'ou, l'anís i l'aigua d'azahar i les pells ratllades i continua treballant la massa.
Amassar fins que quedi una textura homogènia i elàstica.
Afegir la mantega. Semblarà que tot es desfà, però no pateixis, segueix. No ha de quedar gaire seca.
Posa la massa en un bol tapat i deixa-la reposar una nit a la nevera o bé 1,5 h a temperatura ambient fins que dobli el volum.
Treu la massa de la nevera una hora abans si és que l'has deixada tota la nit a la nevera. 




Dóna la forma de tortell. 
També et pot ajudar posar un cèrcol d'emplatar al centre.


Pinta'l amb ou batut i col·loca la fruita confitada a sobre.
Deixar fermentar uns 30 ºC fins que dobli el volum.
Decorar amb el sucre perlat i les ametlles en gra i laminades.







Cou uns 15 minuts a 180º fins que estigui daurat.





Ingredients per al farciment:
250 gr. de xocolata negra 70% (el que més us agradi)
250 ml. de nata per muntar (35% matèria greix)
80 gr. de mantega per al ganaché


Elaboració:
En un cassó hi afegim la nata i el sucre. Encenem el foc i remenem sense parar fins que el sucre s'hagi dissolt. Continuem escalfant la nata fins que comenci a bullir.
En aquest moment apaguem el foc i incorporem la xocolata. Remenem perquè la xocolata comenci a dissoldre's amb la calor residual de la nata. Tornem a encendre el foc i, remenant sense parar, cuinem de nou la nata fins que torni a bullir.
Apaguem el foc i aboquem la nata amb xocolata en un bol que després anirà a la nevera. Deixem que la barreja es trempi abans de cobrir-la amb film transparent. La guardem a la nevera fins que estigui molt freda.
Quan la crema estigui ben freda serà el moment de muntar-la. Ens ha de quedar una crema molt densa i dura, que sigui capaç de formar pics alts i resistents. Posem la crema de trufa muntada en una màniga pastissera i omplim el tortell.

Quan el tortell estigui totalment fred, el tallem en dos amb l'ajuda d'un ganivet de fulla llarga.
Farcim tot l'interior del tortell amb la crema de trufa que acabem de preparar i posem el rei i la fava i col·loquem a sobre de nou la tapa.




Una salutació a Gaspar Melcior i Baltasar 👑


No hay comentarios:

Publicar un comentario